Zákaznická linka:
+420 599 529 262 elmax(at)elmax.cz
Spojte se s Elmaxem: 
6
úno

Program pizza + recept na italskou pizzu

Znáte pizzu? Kdo by neznal, že ano? Víte ale, kdy se pizza objevila poprvé a jaká je historie její přípravy?
První chlebové placky, které jen velmi vzdáleně připomínaly dnešní pizzu, si na svých štítech připravovali už perští vojáci bojující u Attiky. Potírali je sýrem, olejem a datlemi. Pizza, jak ji známe dnes, začala svou historii psát kolem 17. století, kdy se v italském jídelníčku začaly ve větší míře objevovat rajčata. Zejména kuchaři z Neapole začali toto chutné ovoce (ano, ovoce) používat na své pizzy, které byly zpočátku považovány za jídlo pro chudé. Tehdy pizza obsahovala pouze těsto, rajčata, česnek, olej a bylinky. 

tomatoes-4238247_1280.jpg

Populární pizzu Margheritu si dnes objednáte v každé pizzerii. Dostala název podle královny Margherity, která zavítala do italské pizzerie v Neapoli. Tehdejší pizzař Rafael Esposito chtěl vytvořit výjimečnou pizzu pro královnu. Upekl originální pizzu v barvách italské vlajky. Použil k tomu rajčatový základ (červená barva), mozzarellu (bílá) a bazalku (zelená). Tato jednoduchá kombinace udělala z pizzy jedno z nejpopulárnějších jídel po celém světě, kde se všemožní kuchaři snaží připravit svým zákazníkům to nejlepší.

statue-4555388_1280.jpg

I vy se můžete stát přeborníkem v pečení pizzy. Pomohou vám k tomu naše multifunkční trouby De Dietrich, které jsou vybaveny programem Pizza. V sekci „Chef“ stačí zvolit automatický program „Pizza“ a o nic víc se už starat nemusíte. A abychom vám to ještě usnadnili, tak pro vás máme osvědčený recept na italskou pizzu, kterou si můžete připravit z ingrediencí, které máte rádi. Hlavní je dobře zpracované těsto. Tak s chutí do toho!

pizza-2446700_1280.jpg

Recept na italskou pizzu

Ingredience na těsto:
500g kvalitní pšeničné bio hladké mouky
2 lžičky soli
250 ml převařené vlažné vody (cca 22°)
¼ kostky droždí
2 lžíce panenského olivového oleje

Ingredience na sugo:
rajčata v plechovce
sůl
pepř
bazalka

Ostatní ingredience dle vaší chuti.

Příprava těsta:
Droždí rozpusťte ve vodě a přidejte k mouce smíchané se solí. Rozpracujte těsto a přidejte olivový olej. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a nechte odležet v lednici 2-3 hodiny. Poté ho opět zpracujte a rozdělte na 2 až 3 bochánky, které opět dáme kynout na 6 až 8 hodin. Tím docílíme, že těsto nebude tuhé a bude se s ním dobře pracovat.

Příprava suga:
Rajčata se solí, pepřem a bazalkou rozmixujte v mixéru. Pokud se vám zdají rajčata moc kyselé, můžete přidat trochu cukru. 

Příprava pizzy:
Teď už jen posypte pracovní desku moukou a začněte roztahovat každý bochánek (nejlépe oběma rukama) do tvaru pizzy. S těstem moc dlouho nepracujte. Vytvarujte z něj kulatou placku a potřete sugem. Důležité je nedávat ho na těsto moc. Těsto by pak mohlo být nedopečené nebo gumové. Stačí opravdu trošku potřít. Jaké ingredience ještě přidáte je už na vaší fantazii a mlsném jazýčku. Takto připravenou pizzu už stačí jen vložit do trouby, zapnout program Pizza a trouba se už o zbytek postará sama. Dobrou chuť!

dough-3082589_1280.jpg

food-3343521_1280.jpg

food-3343520_1280.jpg

city-259794_1280.jpg

Web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci obsahu cookies. Interakcí s webem s tím souhlasíte.