Zákaznická linka:
+420 599 529 262 elmax(at)elmax.cz
Spojte se s Elmaxem: 
18
pro

Francouzské menu + recept na lososa

Jelikož spotřebiče De Dietrich jsou úzce spojeny s Francií, nahlédneme krátce do vánočního francouzského menu.

Ne všichni v Evropě jí na štědrý den kapra s bramborovým salátem. Francouzi jsou velcí gurmáni a Vánoce jsou skvělou příležitostí setkání s rodinou a kamarády. K tomu neodmyslitelně patří bohatě prostřený stůl a spousta delikates.

Jelikož Francie je velká země a zahrnuje i tropické ostrovy, tradice se kraj od kraje trošku liší. Ve většině domovů ale můžete najít na vánočním stole „foie gras“ (paštika z kachních jater), lanýže, ústřice, ryby, bílá klobása, „la Dinde de Noel“ (vánoční krůta plněná jedlými kaštany) a palačinky. 

christmas-table-1909796_1280.jpg

K oblíbené a známé francouzské potravě patří „Bûche de Noël“ – tzv. vánoční poleno. S tímto piškotovým dezertem se váže oblíbená tradice, kdy v dávných dobách se celá rodina sešla v předvečer Vánoc u krbu, kde hořela velká polena. Děti zpívali koledy a prarodiče jim vyprávěli různé příběhy. Nejtvrdší a největší poleno, které mělo hořet celou noc, se zdobilo listím a mašlemi. Poleno bylo posvěceno a popel se musel uchovat, protože se věřilo, že ochrání dům od zlých duchů a přírodních živlů.

chocolate-534295_1280.jpg

Na francouzském svátečním stole nesmí chybět ani sýry, sladkosti, tradiční makronky a kvalitní víno. 
Pokud chcete letos na Vánoce nějakou změnu a připravit si něco jiného než kapra, tak vyzkoušejte náš recept na lososa. S naší multifunkční troubou to zvládnete levou zadní. V troubě si můžete také upéct jakoukoliv jinou rybu, kterou máte rádi. Stačí nastavit program kulinářský průvodce a zvolit „prodavač ryb“. Trouba rybu za vás pohlídá a vy se mezi tím můžete jít nachystat na sváteční večeři.

Losos na francouzský způsob

Ingredience:
  • plátky lososa
  • 1 limetka
  • svazek petrželky
  • svazek koriandru
  • 1 pórek
  • 250 g žampionů
  • olivový olej
  • sůl
  • kmín
  • máslo
Postup:
Plátky lososa osolíme. V misce si připravíme nakrájený koriandr a petrželku a zalijeme šťávou z limetky. Bylinky dejte podle své libosti. Pokud koriandr moc nemáte rádi, tak ho raději nedávejte.
Plátky lososa touto směsí potřeme, přidáme máslo a dáme do trouby. Nastavíme si program kulinářský průvodce - „prodavač ryb“. Než se ryba upeče, osmažíme na oleji nakrájený zbytek petržele, žampiony a pórek s trochou drceného kmínu.
Losos se podává s vařenými brambory a se směsí pórku a hub.

salmon-2562907_1280.jpg

Dobrou chuť! Přeje De Dietrich

Web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci obsahu cookies. Interakcí s webem s tím souhlasíte.